Pod hasłem „Pomagając innym, pomagam sobie” na Jasnej Górze w pierwszy weekend czerwca odbyły się 33 Jasnogórskie Spotkania Uzależnionych.

Klub abstynenta

Z Sępólna Krajeńskiego wyjazd na spotkania trzeźwościowe zorganizowało Stowarzyszenie Klub Abstynenta Jantar. W zróżnicowanych rodzajowo mityngach dla osób uzależnionych i współuzależnionych uczestniczyły 22 osoby-członkowie Stowarzyszenia utrzymujący trwale abstynencję i ich najbliższe rodziny. Walka o wolność od uzależnień to też walka o rodzinę, najbliższych, przyjaciół. Jasnogórskie spotkania są największym w Polsce zjazdem ludzi uzależnionych, ich rodzin oraz tych, którzy pragną wspierać „dźwigających się”z choroby. Do Częstochowy przyjeżdżają ludzie z całej Polski, „którzy przedstawiają swoje świadectwo uczenia się życia w trzeźwości, w drodze do trzeźwości”. „To wspólne spotkanie osób uzależnionych, tych, którzy mają problem i chcą szukać pomocy. W ramach Jasnogórskich Spotkań Uzależnionych, do późnych godzin nocnych trwają mitingi – spotkania dla anonimowych alkoholików, członków grup Al-Anon, DDA i Alateen, narkomanów, przemocowców, hazardzistów i dłużników. Każdego roku zarówno mitingi, jak i modlitwa – zwłaszcza nabożeństwo Drogi Krzyżowej na jasnogórskich Wałach – na długo zostają w jego pamięci.